Skip to content

Over PDB

“Wij streven naar een betaalbare opleiding belastingrecht die leuk is om te volgen en direct toepasbaar in de praktijk!”

Wie zijn wij? 

Wij zijn een opleidingsinstituut dat al meer dan 70 jaar bestaat. We hebben ten doel een praktische opleiding aan te bieden die toegankelijk is voor een breed publiek. Daarnaast bieden we een (vervolg) Masterclass aan die gericht is op de actualiteit. We maken gebruik van ervaren docenten uit het werkveld met passie voor groei en ontwikkeling. We geloven in continu verbeteren en willen inhoud met plezier combineren. Onze opleiding wordt door de deelnemers hoog gewaardeerd en we hebben het hoogste slagingspercentage van Nederland. Aanbieders van vervolgopleidingen zien het praktijkdiploma belastingrecht als een goede basis voor eventuele vervolgstudies.  

Wim Gohres

Wim is sinds 1995 voorzitter van de stichting tot organisatie van de Opleiding tot Belastingassistent. Wim’s vader, werkzaam bij het Ministerie van Financiën en later belastingadviseur, is vanaf de oprichting van de stichting nauw betrokken geweest bij de opleiding. In 1995 nam Wim, eveneens belastingadviseur, het voorzitterschap van hem over.  

Jan van der Hilst

Sinds 2023 is de exploitatie en coördinatie van de opleiding toevertrouwd aan Jan van der Hilst, fiscalist en gepassioneerd opleider. Na 20 jaar gewerkt te hebben in verschillende advies- en leidinggevende functies in de financiële dienstverlening, is Jan in 2019 gestart als ondernemer. Hij houdt van afwisseling en wil dingen doen die hij leuk vindt, voornamelijk rondom het thema groei en ontwikkeling. 

Wim Gohres (links) / Jan van der Hilst (rechts)

Historie

Op 10 oktober 1953 is de Stichting tot organisatie van de Opleiding tot Belastingassistent opgericht. De financiering van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de toenemende internationalisering en complexiteit van de economie, leidden tot een toename van de belastingdruk en van de complexiteit van het belastingstelsel. Er was behoefte aan meer fiscale expertise. Met het oog hierop is de stichting opgericht en gestart met de opleiding Praktijkdiploma Belastingrecht, ofwel PDB. De opleiding duurde destijds anderhalf jaar en bestond uit schriftelijke en mondelinge lessen. Het lesmateriaal was losbladig en werd zorgvuldig bijgehouden, zodat (oud)deelnemers zich daarop konden abonneren. Docenten waren veelal werkzaam of werkzaam geweest bij de Belastingdienst.

De opleiding bleek tientallen jaren een succesformule, vooral door de klassikale lessen en de losbladige uitgave. Het slagingspercentage was doorgaans zeer hoog. Vanaf het begin van de 21e eeuw veranderden de behoeften in de markt onder invloed van het internet en de financiële crisis. De opleiding is sindsdien geëvolueerd naar een nieuwe opzet met gebruik van bestaand en bewezen studiemateriaal, digitale inhoud en een veel kortere doorlooptijd. De zeer gewaardeerde klassikale lessen zijn er nog steeds.

Onze docenten 

Binnen ons opleidingsinstituut maken wij gebruik van meerdere docenten, ieder goed in hun vak en met eigen specialismes. Hieronder stellen wij ze graag nader aan jullie voor:

Riquette Mulders

Riquette is in 1993 als fiscaal afgestudeerd aan de universiteit Tilburg en heeft haar kennis in verschillende rollen ingezet, o.a. als Belastingadviseur bij BDO en als accountmanager Private Banking bij Rabobank. In aanvulling hierop heeft ze als docent Belastingrecht les gegeven bij Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. Momenteel werkt Riquette als accountmanager Vermogen bij Handelsbanken en is ze daarnaast als fiscaal docent aangesloten bij de Stichting Praktijkdiploma Belastingrecht. Ze is allround en geeft verschillende lessen binnen de opleiding.

Naast haar werk is Riquette sociaal actief en zet zich al jaren als vrijwilliger in voor verschillende goede doelen, op dit moment als voorzitter van de Stichting Verbeeten Challenge (Fondsenwerving voor kankeronderzoek)

“Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en haal energie uit het opleiden en begeleiden van gemotiveerde studenten. Het is hierbij belangrijk om praktijksituaties goed te kunnen analyseren, in combinatie met het vinden en juist interpreteren van de relevante wetgeving”.

Mariëtte Badal-Damen

Mariette is in 2000 als fiscaal jurist afgestudeerd aan de universiteit Leiden en sindsdien werkzaam geweest bij de Belastingdienst, Ministerie van Financiën en inmiddels al bijna 20 jaar als docent (o.a. recht en belastingrecht) bij de opleidingen Finance&Control en Accountancy van Avans Hogeschool Breda. Ze is tevens de auteur van het lesboek ‘praktisch fiscaalrecht’, met een jaarlijkse actuele nieuwe druk, hetgeen haar helpt om automatisch up to date te blijven t.a.v. de ontwikkelingen in het belastingrecht. Mariëtte ziet uitdaging in het vinden van het correcte antwoord op een vraag/casus, ondanks de grote hoeveelheid wetgeving, uitzonderingen en jaarlijkse aanpassingen.

Mariëtte is woonachtig in het gezellige Brabant met haar man, dochter en zoon en maakt graag mooie reizen met haar gezin.

“Mijn tip: leer werken met je wettenbundel! Ik help graag anderen de stof te begrijpen. Het belangrijkste en leukste aan de lessen is de interactie, afwisseling en het samen toewerken naar een antwoord”.

Barry Nijkamp

Barry Nijkamp is al ruim 20 jaar actief als belastingadviseur, waarbij hij voornamelijk klanten vanuit het groot-MKB heeft bediend. De laatste jaren doet hij dit vanuit zijn eigen belastingadvieskantoor, waarbij hij veel cliënten fiscaal adviseert bij het zaken doen in het buitenland.

Naast deze werkzaamheden is hij als docent Belastingrecht actief voor diverse opleidingen, waaronder bijna 20 jaar voor de Stichting Praktijkdiploma Belastingrecht.

“Vaak wordt gezegd dat de fiscale wetgeving dagelijks verandert, maar elk wetsartikel kent een historie. Als je de achterliggende reden kent waarom iets in de wet staat, zul je zien dat er bij elke jaarlijkse wetswijziging niet heel veel wezenlijks verandert. Als docent voorzie ik cursisten van de kennis die ze in de praktijk kunnen gebruiken, het is aan de cursisten om die kennis vervolgens bij te houden”.

Loes Smolders – van Laarhoven

Loes heeft in 2006 haar studie fiscale economie afgerond (universiteit Tilburg) evenals de onderwijsbevoegdheid bedrijfseconomie (Radboud University). Ze is sindsdien werkzaam als belastingadviseur bij Newtone en heeft dit een aantal jaren gecombineerd met het docentschap bij Avans.
Als belastingadviseur houdt ze zich vooral bezig met de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, waarbij ze als sparringpartner met ondernemers kijkt naar belangrijke beslissingen voor de toekomst.

In haar vrije tijd gaat Loes graag wielrennen en zodra het vakantie is trekt ze er het liefste met het gezin op uit, met een voorkeur voor een bestemming in de bergen.

“Ik ben al jarenlang als docent betrokken bij de Masterclass voor de Stichting Praktijkdiploma Belastingrecht. Als cursisten met een tas vol kennis, actualiteiten en tips naar huis gaan, is mijn cursusdag geslaagd! Het leukste onderdeel vind ik inkomstenbelasting-niet winst. Dit onderdeel spreekt het meeste tot de verbeelding en de actualiteit is voor de klanten van de cursisten, maar vaak ook voor de cursisten zelf relevant. Om deze reden vindt de masterclass plaats vlak na Prinsjesdag!”.

Carola van Vilsteren

Carola is een ervaren btw-adviseur en directeur-eigenaar van de adviespraktijk Van Vilsteren BTW advies, gevestigd in Renkum. Ze heeft fiscaal recht gestudeerd aan de Universiteit Tilburg en heeft zeer specifieke ervaring en kennis in de btw-adviessector. Haar praktijk richt zich op het adviseren van bedrijven en non-profitorganisaties over uiteenlopende btw-zaken en het in kaart brengen van btw-risico’s.

Van Vilsteren BTW Advies werkt samen met administratie-, accountants- en belastingadvieskantoren die geen eigen btw-adviseur hebben. Ze helpt hen met het zoeken van praktische oplossingen, implementatie van btw in administratieve organisaties en het opstellen van maatwerk btw-handboeken. Daarnaast is Carola actief als docent en schrijft ze artikelen voor verschillende vakbladen.

“Ik verzorg al jaren met veel plezier de Masterclass Omzetbelasting voor de Stichting Praktijkdiploma Belastingrecht. Het leukste zijn de enthousiaste deelnemers die zaterdagochtend al vroeg van huis gaan om zich te laten bijpraten op het gebied van btw en altijd ontzettend leuke en interessante btw vraagstukken inbrengen om gezamenlijk te bespreken. Kortom, een ochtend waar je energie van krijgt!

Giso Schouten

Giso is fiscaal jurist en werkzaam als senior Belastingadviseur/Manager Fiscaal bij Vermetten Accountants en Adviseurs. Hierbij is hij (mede) verantwoordelijk voor de interne opleiding van de fiscalisten. Hij heeft daarnaast tevens een aantal jaren parttime les gegeven bij Avans.

Naast het zo gunstig mogelijk toepassen van wetgeving, vindt hij het leuk en belangrijk om te doorgronden wat de ondernemer drijft. Slechts dan kun je de beste oplossing bieden die bijdraagt aan het optimale toekomstbeeld van de ondernemer.

Hij heeft een voorkeur voor de advisering van grotere ondernemingen. Dat zijn doorgaans BV’s, vandaar dat hij de Masterclass Vennootschapsbelasting verzorgt. In zijn vrije tijd is Giso ook te zien als zanger/gitarist van de band Sund.

“Ik deel graag kennis. Het is leuk om de diverse mogelijkheden binnen de vennootschapsbelasting te leren doorgronden. Ook de kleinere ondernemer kan veel voordeel halen uit een goede BV-structuur en niet enkel op fiscaal gebied. De Masterclass is hierbij dan ook heel praktisch ingestoken”.

Heleen Elbert

Heleen Elbert is fiscaal jurist en autobelastingspecialist én eigenaar van autoenfiscus.nl. Na een carrière als belastinginspecteur is zij werkzaam geweest als belastingadviseur bij Mazars en Berk. Sinds 2010 heeft zij een eigen praktijk als zelfstandig belastingadviseur en treedt daarnaast regelmatig op als spreker bij congressen. Ook is zij als auteur verbonden aan diverse fiscale tijdschriften, is ze bestuurslid bij de Vereniging Zakelijke Rijders en als promovenda autobelastingen verbonden aan de Erasmus Universiteit.

“Ik geef inmiddels al vele jaren één van de Masterclasses van PDB. Als ondernemer weet ik hoe belangrijk het is om je kennis op peil te houden en de actualiteiten te volgen. Het leuke van de Masterclass vind ik de praktische insteek, waarbij de input en vragen van de verschillende deelnemers ruime aandacht krijgt.

Back To Top